Wednesday, December 21, 2005

Farah, We're Backing You Up!

We thought it's all over. No. It just began.

The story backdates about 2 and a half months ago , when all of us (the architecture students) were consistently racing against the time and our biological clock was truly in mess. Then Farah brought her black-and-yellow Kelisa to the campus, much to our relief.



The car's been a tremendous help for the whole studio. We drove it to Bazaar Ramadan, we drove it to break-fast outside, we drove it to buy model and presentation materials, and last but not least, we drove it to send "studiorians" back to their college (at midnight and early in the morning). In short, the car was our saviour.

One night, three of our studiomates (not so sure if revealing their identities is a wise thing) borrowed it to get something from their college. They returned back 2 hours later (I think). The car met with an accident. The damages were pretty big, but not so serious (see pics). It collided with an Indian law student motorcyclist. I don't know the "true" story here but from what was heard, it was the motorcyclist's fault. But he didn't want to be responsible for the damages, and even threated to report it to the university, as the car was not registered.

The car was sent by the trio, costing them RM1000 plus.

Tragedy? Yes. End of story? No.

Earlier this morning, after 2 months later, Farah's dad got a law letter from the motorcyclist, demanded compensation for "breaking his wrist" and "damage to his bike". How much?

RM5971.40. Bullshit.

That is almost RM6000, or SIX TIMES larger than Farah's car repair cost. Bullshit again. He's really practicing what he's been learning. Farah, you're on the right side, and you're gonna fight this to the very end. And remember, we're always behind you no matter what.





More on the issue
> Farah's blog
> Nurul's blog

11 comments:

fara-D said...

huaaa....mau menitik airmata aku baca blog ko kali ni...
terharu seh!!
ntah ah...aku pon dah buntu & penat sgt2!!
ni sdg berusaha nak kumpol nasehat2 professional serta bukti2...
rasanye...bleh masok csi tak citer aku neh... (how i wish that man mmg btol2 mampos!!!sabaaar.... sabaaaar!!)

Adian said...

hoho gerak khas bole kot.

ChikaDior said...

RM5941++?? aku tulis 5400+ kat blog aku. correction la sket. The 3 GIRLS tu tak pegi for 2hours. More than 2 hours. Sbb tak silap aku dah pagi bru dorang balik. around 1 am ke....

aku bengang ngan kes ni.

blody sh** punya machaa...

Adian said...

tu la, kalu xbengang jugak tu xtau la.

kalu aku anak bill gates ke (org terkaya di dunia) or ananda krishnan (org terkaya di malaysia), sure2 aku g umah die n baling je duit2 RM5941.40 sen tu ke muka org tuh (5941 keping RM1 dan 40 keping 1sen)

ChikaDior said...

RM1 tu duit ktas tau.Jgn syiling.Syiling da takleh pakai... nanti india tu mampos lak susah nak berbelanja.

wénkt said...

nurul, adian dan Farah

wan bersimpati atas kejadian ini dan wan rasa benda ni patut deselesaikan secara betul

tak register di UKM, itu hal dengan UKM dan bukannya dengan dengan Polis. Undang undang jalan raya di dalam kawasan UKM tetap di bawah Polis. Kalau tak silap wan, wan kenal Prof Jalil bin Kader dari UKM tu, kalau perlu, bgtau Farah / Ayah Farah supaya contact wan melalui email (colmarien@hotmail.com) dan kita akan panjangkan kes ini.

Jangan mengalah! Bukan racism bagai, tapi kita perlu tegakkan yang betul.

Anda buat perkara yang betul, sebab anda ada snap gambar. Make sure gambar tu selamat dan boleh jadi bukti nanti.

wan ada pengalaman bawak pelbagai jenis kereta,kalau rosak belakang cam ni, mmg salah orang yg langgar dari belakang.. dalam kisah nabi pun kita pernah dengar kan? yg koyak kat belakag baju nabi tu..

jgn mengalah! suruh ayah Farah buat yang terbaik. tetapi jgn mengalah ok?

fara-D said...

mmm...wan....wan ni copy & paste eh comment kat blog cik chika & sini?!
hehehe...
anyway...thanks again...
im speechless....terharus....
mekaseh sgt2 kat SEMUA!! muah!~

ChikaDior said...

i think wan sgt helpful. Boleh amek guna bantuan wan if necessary nanti farah. amek email dia tu, apa2 hal just contact je admin ukm yg berkenaan. Sbb kes ni dlm kawasan kampus. Dan dia nyer point yg mengatakan kita drive illegally around ukm tu at least boleh settle ngan ukm ajer.

the case here, dia amek point kita x register kete tu as his strong point tapi dia tak sedar yg hal tu cuba antara kita dgn ukm. Fine la kalau kena bayar kat ukm setakat RM50 rather than byr RM6000 kat india yg tak punya nilai tu. Betol kan?

selebihnya... bila dah jadi case police (after settle down dgn ukm), that stupid indian tetap salah sbb gambar tu membuktikan dia langgar dari belakang. Or otherwise cam farah kata semalam. Kalaulah OUR FREN tu drive mengundur ke belakang, haa... logikla kita salah. But stupid idiot la lagu tu!

*sorry aku sgt emotional*

Adian said...

ya, betul tu farah! TQ so much Wan 4 being very helpful. jangan biarkan satu sen pun mengalir ke poket si hampeh tu! kene bayar fine kat UK xkesah. (brape la sgt pun kan...). GO GO FARAH!

fara-D said...

skang abah aku sdg bertungkus lumus setel hal ni...
aku tak kesah kalo wang tuh mengalir ke peguam & ukm & saman dr police & etc...
yg penting, aku nak KEBENARAN tuh ditegakkan!!!

nurul: tak salah meng-emo... asalkan asas nye kite berdiri kat tapak yg benar... & asalkan emo tuh tak nyusahkan idop org lain...kan!!!

*aku pon emo gak!!!*

Kumprinx said...

panasss.. je hati aku dengar cerita ni.

Related Posts with Thumbnails