Sunday, June 28, 2009

5 Sins in Blogging

6:20am... time for another random ramblings by me. Just finished marathon-ing Season 4 and 5 of HBO's hit Entourage and I freaking enjoyed it! Just in time before season 6 premiere this July 12th, I really can't wait! Jeremy Piven brings his usual A game every time he's in frame, and in one particular scene from the episode The Day F***ers in season 4 where he was begging the headmaster of his son's school until he shed the goddamn egoistic tears from his eyes is PURE GOLD. I went to check further, and it turned out that THIS IS THE VERY EPISODE he sent for Emmy nomination this year, thus I wholeheartedly apologized him for robbing the Best Supporting Comedy Actor statuette from Neil Patrick Harris of How I Met Your Mother. He really deserved it.

So, so, so... I'm gonna write about 5 biggest sins in blogging, judging from my personal experience, and what I have seen over the years. Ya, I'm just a nobody in this biz, but sincerely, these 5 are my biggest turn offs:

1. Boom boom boom. Boom boom boom.
90% of my online time, I listen to music. And it drove me crazy when some trashy music just bust out of nowhere, only to find out that it comes from your blog. Oh man... sometimes the music is bearable, but most of the time, it's just drop dead annoying (adding insult to injury, when sometimes the quality seems like it's been recorded from a crappy 80's cassette - so much for the "lo-fi" version - it bled my ears). And as I clicked through "older entries", the freaking playlist from that complimentary "jukebox" will start over and over and over again. OK, it is your blog so it is your right, but I beg for your mercy, please put the "musical" widget somewhere your reader can easily see so they can stop the torture if they don't need it.

2. Wickety jiminy widget.
Sure, widget is useful. Widget is fun. Widget adds "colours" (if you claim so) to your blog. But please, don't let it crash your reader's browsers. I don't necessarily need to know about your visitor's country statistics PLUS listening to your torturing music PLUS a fancy flash clock and calendar PLUS a glittering flash generated text PLUS how many users are currently online PLUS how many days before your birthday AND TO TOP IT, a rain of stars/snow/shits on my window. And where do I turn off the music?? I'm LOST. Aaargghhh!!!!

3. Lyrics are my soul.
An entry that consists of a song lyric. That's it? And no further commentaries whatsoever? So I'm supposed to "feel" what's your current "mood" by reading it? Please. At least grow some balls guts and write your own poem or haiku or something else. If the song really "connect" with your present state, tell your readers why. Unless your blog is named "Koleksi lirik-lirik terbaru", stop this pretentious act.

4. This is my latest picture...
There's a growing trend among certain blogger "demography" (I don't want to be called sexist.. or homophobic or nyah-hater hahaha) to START and END EVERY SINGLE POST with their self-taken pictures. Yala.. kami tahu hangpa lawa (ada yang lawa, ada yang....) tapi perlukah gambar hangpa sama banyak macam sofa dalam katalog Courts Mammoth? Jual diri ka? Please, this is degrading and will be seen by your readers as a desperate attempt to get laid men's attention.

5. Click to read more...
One paragraph of entry, then CLICK HERE to read more... and the so-called "more" is just another paragraph or a picture. What do you think your blog is? CNN? Utusan? This is the most-often tactic used by bloggers who's desperate to get as many clicks from their readers by refreshing the money-generating ads.

So that's it. I will leave the design/user friendly aspect (although I can start a whole new chapter on that), because it's subjective. It might look horrible to my eyes, but the owner might adore it as their masterpiece. Ultimately it's their blog.

19 comments:

fara-D said...

ok. i agree with all FIVE points u've listed, especially no ONE! it's fine when the 'player' tu senang dilihat dan bleh trus klik stop ke pause ke...tp yg sakit, bila lagu tu mmg takleh nak control.... tambah kita dok layan our own song, serabut ok!!

huhuhu!

Adian said...

yeehaa... tenkiu.

daylachan said...

yep i agree!d song make us 2 tutup telinga n not focus on wt we'r reading.

CLICK HERE 2 read more d most lazy thng 2 do...kaco org nk bace...ku3~

fievelski said...

tak tersangkal tiada yg lebih akurat lagi!

I qoute "tapi perlukah gambar hangpa sama banyak macam sofa dalam katalog Courts Mammoth? Jual diri ka?"

gaya pertuturan che lan sangat berkesan dalam adengan perli memerli. Pasti lagi lucu jika turut diselit buang sepatah dua nahu bahasa nyah di situ. Maka secara otomatisnya, elemen nyah-hater as you previously mention drops automatically..kot?

fievelski said...

loopa mau tambah garam..hoo..sedang mencari widget kalendar yang cool ala2 rainlendar untuk aku muatkan dan tandakan event2 yg aku nak p..cam senang sket..ado cadangan dari pihak anda?

Adian said...

Menerusi carian internet 10 saat, kenampakannya seperti Google Calendar macam ok je. bole masuk blog tapi xtau la dari segi kecustomizationnya.

http://www.google.com/intl/en/googlecalendar/about.html

eLLy said...

begitu agree.esp point boom..boom..
sedangkan si blogger pon telah sakit hati terhadap music widgetnya sendiri.memang tak tahan.tindakan seterusnya mengdelete music widget sendri.haha~pdn muka...

Adian said...

oops.. alamak, jangan terasa okey.. point ini tidak dihalatujukan kepada sesiapa secara spesifik.. hoho kadang2 lagu2 best time kita memang xpasang lagu dpt menambah keseronokan melungsuri blog2 ni.. tp dah 90% masa pasang lagu sendiri kan..

eLLy said...

haha..tak terasa la..
dah delete b4 baca entry neh..
haha..
pastu baru terasa after baca.
eh kira terasa la tu!pe la elly neh..haha~

fievelski said...

wahai rakan ku. aku menyedari kewujudan google calendar. tapi ia kurang hot dan kurang ngam dengan belog aku yang minimalis tak bertempat itu. pastu ia tak hip macam rainlendar yang aku pakai kat desktop itu.hal ini amat merungsingkan kepala benakku.ohoho

Adian said...

hoho yakah... hmm aku search2 tidak ketemuan lagi widget seumpamain itu.. ko wat manual je la kalu camtu. hehe

atom28 said...

waa. I 4th or 5th the motion. haha.
dan slalunye ape yg kte akan lakukan ialah terus tutup dan tak baca pun blog itu.haha. unless dia ader on/off button.

hmm. tp agak tersentap dgn point yg ke lima itu. cz kte slalu buat.haha. sebab malas nak tulis enrty men link2 jer kat orang yang da tulis entry tu.haha

Adian said...

eh iman... point no. 5 tu bukan link ke blog orang lain la... janganla anda terasa.. kalau link ke blog lain tu kita pun slalu buat jugak...

yang dimaksudkan dengan point no. 5 tu ialah - kat mainpage blog dia tulis 1-2 perenggan, pastu ada "click to read more" bile klik akan bukak ke BLOG YANG SAMA, tapi the whole ENTRY ITU saja, slalunya teknik ni guna untuk website berita, kat main page dia tulis tajuk-tajuk ngan 2-3 ayat, pastu "click to read the rest", sebab takkan nak letak semua artikel full, susahla orang nak pilih kan..

kat dalam blog pun ada jenis buat macam ni contohnya blog Tun Mahathir (http://chedet.co.cc), tapi dia bolehla sebab entry dia panjang2, tapi yang bengang ni bila sesetengah pemilik blog wat cara camni, walhalnya entry pendek je... so orang nak baca satu entry pun kene klik 2-3 kali... itulah sebenarnya yang dimaksudkan tu... hohoho gilola penerangan panjang lebar... tula english hampeh ngade nak tulis english jugak kan.. kan dah ada pembaca konfius tu. sori ya iman. haha

atom28 said...

haha.

owh.paham2.terima kasih, adian di atas penerangan yang panjang lebar itu.haha..

your english is very good, adian. just kite jer yang tersalah paham. rasenye orang lain baca sekali je da paham apa yang adian maksudkan.hehe

Adian said...

haha mujurlah begitu.

ST_one said...

mmm...right! 5 more points for me to consider now.

Adian said...

haha. how's your renovation process going?

ST_one said...

Projek tergendala sementara. Biasalah... ekonomi tak bagus kan?

Adian said...

hahahah motif? u purchase your own .com ke? wowowow... haha

Related Posts with Thumbnails